Projektazonosító: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00127

A Kedvezményezett neve: NTcom informatikai, kereskedelmi és szolgáltató KFT.

Fejlesztés tárgya, célja: Ipari látórendszerrel ellátott, gyorsan tanítható új univerzális alkatrész adagoló berendezés

A Projekt címe: „Ipari látórendszerrel ellátott, gyorsan tanítható új univerzális alkatrész adagoló berendezés”

A szerződött támogatás összege: 224 045 000 Ft

A támogatás mértéke: 64,3 %

A projekt TARTALMÁNAK bemutatása:

A robotizált gyártó- és összeszerelősorok nélkülözhetetlen elemei az alkatrészadagoló modulok. Világszerte növekszik az igény az ömlesztett alkatrészek adagolását végző egyszerű, olcsó és gyorsan üzembe állítható robotcellák iránt.

A K+F projekt célja egy olyan ipari látórendszerrel szerelt új típusú univerzális alkatrészadagoló robotcella kifejlesztése, amely jelentősen leegyszerűsíti a gyártósor összeállítási és üzembeállítási feladatait. Az iparban jelenleg is megtalálható rázópados, illetve látórendszerrel szerelt alkatrészadagoló cellák jellemzője, hogy többnyire termékspecifikusak. A berendezéseket a gyártók vagy kifejezetten az adagolandó alkatrészekhez illeszkedően készítik el, vagy az újabb, univerzális változatok esetében azok alkatrészfelismerő rendszerei kerülnek egyedi beállításra. Célunk, hogy az új cellához kifejlesztendő tanítótálcák és egygombos tanítórendszer segítségével a helyszínen bárki be tudja tanítani és üzembe tudja helyezni a berendezést.

K+F projekt eredményeképpen előálló UniFeed univerzális alkatrészadagoló berendezés lehetővé fogja tenni, hogy a gyártósort fejlesztő cégek az alkatrészadagolási igényeket ezzel az új berendezéssel gyorsabban és költséghatékonyabban tudják kialakítani. K+F projekt újdonságtartalma, hogy a kifejlesztendő univerzális alkatrészadagoló berendezés különböző méretű új, tipikusan 15x15, 10x10, 5x5 cellafelosztású tanítótálcákkal lesz ellátva. A cellák úgy lesznek kialakítva, hogy a bennük elhelyezkedő, tanítandó alkatrészek gravitációs módon a cella közepére csússzanak. AZ UniFeed látórendszerének új algoritmusai a tanítótálcák cellafelosztását ismerve, az alkatrész méretétől függően, egyszerre 225, 100, illetve 25 képet fog tudni készíteni és megtanulni, ezzel drasztikusan leegyszerűsítve és felgyorsítva a beállítási folyamatot.

A projekt elemei az alkalmazott (ipari) kutatási szakasz, mely során az NTCOM Kft. kísérleti tanító tálcarendszerrel és képanalitikai eljárásokkal végzett ipari kutatást végez, valamint a kísérleti fejlesztés, mely során UniFeed rendszer moduljainak tervezése és fejlesztése történik, tesztek és hibajavítások elvégzése valósulnak meg.

A projekt befejezésének tervezett dátuma: 2025.02.28.