Automatizálás

Az automatizálás összetett fogalom, és messze többről szól, mint hogy beállítunk néhány hegesztőrobotot a termelésbe. Az automatizálás egy szemléletmód, amely időről időre azt vizsgálja, hogy a vállalat meglévő folyamatai közül melyeket lehet automatikussá tenni, közvetlen emberi beavatkozás nélkül működtetni? Így az automatizálásnak éppúgy része a vállalatirányítási rendszer, az automatikus raktárkezelés, mint a gyártásban résztvevő robotok, automatikus, programozott gyártósorok, szállítópályák, nyilvántartó- és minőségellenőrző rendszerek, vagy automatikus logisztikai berendezések.

Az automatizálási projektek ideális esetben egy átfogó folyamatfelméréssel kezdődnek, melynek során megvizsgáljuk, hogy mely folyamatokat lehet, és melyeket érdemes automatizálni. Itt érdemes felhívni a figyelmet, hogy az ilyen befektetések a kezdeti, gyakran magas beruházási költségük ellenére (amihez szinte mindig lehet kedvező finanszírozást találni), a leggyorsabban megtérülő beruházások közé tartoznak. Még akkor is célszerű átfogó automatizálási tervvel rendelkeznie egy cégnek, ha a folyamatot csak fokozatosan, apróbb lépésekben tudja, vagy akarja megvalósítani.

A felmérést követően részletesen megvizsgáljuk az automatizálásra kijelölt folyamatot vagy résztevékenységet, és javaslatot teszünk az ahhoz szükséges eszközökre és szolgáltatásokra. Ha nincs a piacon olyan céleszköz, ami optimális lenne a feladatra, felkészültek vagyunk arra is, hogy önállóan, a tervezéstől a beüzemelésig legyártsuk a megfelelő gépet, gépsort.

Ezután igény szerint beszerezzük vagy elkészítjük a szükséges eszközöket, felprogramozzuk, felkészítjük a feladatra, üzembe állítjuk és teszteljük, majd a folyamatosan hibátlan működés érdekében üzemeltetjük, igény szerint karban is tartjuk azokat. 

Ugyanakkor nem minden projekt ennyire átfogó. Az automatizálás köréhez tartozik az is, amikor meglévő gépeket fejlesztünk, egészítünk ki valamilyen mértékben. Jellegzetes például, hogy egy gép input vagy output folyamatait, „etetését” és/vagy „kiszedését”, egy ismétlődő ragasztási, hegesztési folyamatot kell automatizálni a jelenlegi, emberi munka helyett. Ilyenkor kevésbé átfogó szemlélettel ugyan, de szintén örömmel és lelkiismeretes munkával állunk ügyfeleink rendelkezésére, hogy meglévő gépeiket csere nélkül, de sokkal hatékonyabban működtethessék tovább. Mivel a munkaerőhiány és drágulás minden szektorban egyre jelentősebb probléma, az utóbbi években számtalan ilyen megbízásnak tettünk eleget.

Az automatizálás fogalomkörében vállaljuk:

  • egyedi gépek és célgépek vezérlésének tervezését, elkészítését
  • építőipari villamosszekrények (bevásárlóközpontok, társasházak) tervezését és gyártását
  • elektromos energiaelosztók tervezését és gyártását
  • mérési jegyzőkönyvek és műszaki dokumentációk összeállítását
  • igény esetén szállítást és helyszíni beépítést
  • meglévő vezérlések átalakítását, karbantartását és felújítását
  • hibakeresést, hibafeltárást
  • PLC-s rendszerek hibaanalízisét, elektromos eredetű hibák feltárását, PLC-s vezérlések hibakeresését
  • érintésvédelmi felülvizsgálatokat, időszakos és beüzemelés előtti villamos-biztonságtechnikai felülvizsgálatot